BIO

(in English)

Pauliina Lerche (o.s Luukkanen) syntynyt 1974 on yksi monista Rääkkylästä maailmalle lähteneistä kansanmuuskoista. Alkuperäisestä Värttinästä haitaristi-viulisti-laulajatytön tie vei Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolle ja musiikin monipuoliseksi ammattilaiseksi: hän on luonut, oman tunnistettavan sävelkielensä jo varhain. Omia sävellyksiä, sanoituksia ja sovituksia hän on tehnyt jo 16-vuotiaasta saakka. Inspiraationa Pauliinan sävellyksille on karjalainen kansanmusiikki ja vaikutteet eri maiden kansanmusiikeista ja populaarimusiikista.

Pauliina aloitti viulunsoiton nelivuotiaana, ja innostui kansanmusiikista ja - runoudesta 9-vuotiaana. Yhdessä parhaan ystävän Matleenan kanssa sepitetty kalevalainen runo vei tytöt Tampereelle Nuorison taidetapahtuman loppukilpailuun 1983. Tapahtumassa oli mukana myös toinen lausuntaryhmä Rääkkylästä, johon tyttöjä pyydettiin mukaan: syntyi Värttinä, ja kansanmusiikki vei Pauliinan lopullisesti mukaansa. Vaikka musiikki oli pääosassa Pauliina jatkoi kirjoittamista mm. YLEn radion lastenohjelmiin. Nykyisin Pauliinan kynästä syntyy kalevalaisesta perinteestä ammentavia sanoituksia.

Tänä päivänä Pauliina esiintyy yksin ja eri yhtyeiden kanssa eri puolilla maailmaa. Mimmien kanssa syntyivät 1990-luvulla ensimmäiset omat levyt. Burlakoissa, joka on Suomen ainoa karjalan kielellä ammattimaisesti musiikkia tekevä yhtye, Pauliina on ollut mukana jo yli 10 vuotta. Uusin yhtye on suomalais-intialainen Kriya, joka julkaisi ensilevynsä 2006.

Työskentely kevyen musiikin huippuartistien kanssa luo hyvää vastapainoa kansanmusiikille. Vesa-Matti Loirin yhtyeessä Pauliina on soittanut harmonikkaa, viulua ja kannelta jo vuodesta 1998. Yhteistyö Hectorin ja Pave Maijasen kanssa alkoi 2003.

Pauliinan ensimmäinen soololevy Katrilli ilmestyi 2002. Se sai erittäin positiivisen vastaanoton niin Suomessa kuin ulkomailla. Toinen soololevy Malanja, joka jatkaa Katrillin karjalaista, tanssillista tunnelmaa ilmestyi maaliskuussa 2006. Malanja julkaistaan Suomen lisäksi myös Japanissa.

Karjalaisen tanssi- ja musiikkiperinteen lisäksi luonto on tärkeä innoittaja Pauliinan musiikissa. Malanjalla ovat vahvasti läsnä ikivanhat myyttiset elementit maa, ilma, tuli ja vesi.

YHTYEET:

Hector Acoustic Quartet 2004 -
Kriya 2003 -
Vesa-Matti Loirin yhtye 2002 - (1998 - 2001 Maria Kalaniemen tuuraaja)
Burlakat 1994 -
Mimmit 1993 - 2001
Sivuluisu 1991 - 1993
Värttinä 1983 - 1989