HISTORY

(in English)

1978

Pauliina aloittaa viulunsoiton 4-vuotiaana.

1983 - 85

Pauliina innostuu kalevalaisista runoista, ja pääsee parhaan ystävänsä kanssa Nuorison taidetapahtuman loppukilpailuun omatekemällä kalevala- mittaisella runolla. Liittyy Rääkkylässä perustettavaan Värttinään. Värttinän kanssa eri puolilla Suomea lasten ja nuorten kilpailuissa ja esiintymässä. Pauliina aloittaa soittamaan myös 5-kielistä kannelta.

1986

Värttinä Ruotsissa ja Kaustisella juhlayhtyeenä. Pauliina kirjoittaa ja lukee omia runojaan ja tarinoitaan YLEn radion lasten ohjelmissa.

1987

Värttinä Turkissa Turkin radion ja television lasten ja nuorten festivaaleilla. Värttinä valitaan vuoden yhtyeeksi Kaustisella. Ensimmäinen levy ”Värttinä” ilmestyy. Pauliina soittaa levyllä viulua, kannelta ja laulaa.

1988

Värttinä Saksassa, Itävallassa ja Neuvostoliitossa (Moskova, Kiova, Leningrad).

1989

Värttinän toinen levy ”Musta Lindu” ilmestyy. Pauliina soittaa levyllä 10-kielistä kannelta, viulua ja laulaa. Esiintymisiä Englannissa ja Neuvostoliitossa (Tallinna, Petroskoi). Syksyllä vanha Värttinä hajoaa.

1990

Pauliina aloittaa opiskelun Kuopion Musiikkilukiossa, ja perustaa ystäviensä kanssa Sivuluisu- yhtyeen. Ryhtyy sovittamaan ja säveltämään yhtyeen kappaleita.

1991

Pauliina liittyy kansantanssiryhmä Kasareikkaan viulistiksi. Kiertue USA:ssa ja Kanadassa. Sivuluisun kokoonpano kasvaa: myös kitaristi- ja basistipojat mukaan. Mukana Kuopion Musiikkilukion ”Polttavan auringon sydämet”, jota esitetään Kuopion kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

1992

Sivuluisun single ilmestyy, ja saa huomiota radiossa ja lehdissä. Sivuluisu keikkailee ahkerasti festivaaleilla ympäri Suomea. Harmonikasta tulee pääsoitin viulun jäädessä vähemmälle. ”Värttinä ei ole ainoa suomalaista kansanmusiikkia elävästi käyttävä yhtye. Kansanmusiikkiyhtye Sivuluisun esityksessä kaikki oli kohdallaan: soitto tempaisi mukaan, laulussa oli voimaa ja esiintymisessä ilmettä” Savon Sanomat

1993

Sivuluisu hajoaa. Pauliina perustaa uuden yhtyeen Mimmit, jota alkaa myös ohjata. Sovittaa kaikki kappaleet ja alkaa myös säveltää yhtyeelle. Mimmeissä mukana myös pikkusisko Hannamari Luukkanen. Mimmit Petroskoissa, Kaustisella ja Kihauksessa.

1994

Pauliina aloittaa opiskelun Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla pääaineena harmonikka ja sivuaineena viulu. Kasareikan ja myöhemmin Lirppularpun kanssa Unkarissa kansantanssifestivaaleilla. Mimmit keikkailevat eri puolilla Suomea. Liittyy rääkkyläläiseen Burlakat- yhtyeeseen viulistina ja laulajana. Burlakat debytoivat Kihauksessa. ”Tuore ja raikas. Takana lahjoja ja jo hiottua taitoa” Kotiseutu-uutiset

1995

Opiskelemassa Tokiossa Geidai- yliopistossa kotonsoittoa ja japanilaista musiikkia. Konsertti Tokiossa. Mimmit Taiga- juhlilla Helsingissä. Ryhtyy säestämään Pääkaupungin karjalaisten nuorten kansantanssiryhmiä.

1996

Mimmien EP ilmestyy ja saa hyvän vastaanoton sekä kotimaassa että ulkomailla. Kaikki sävellykset Pauliinan käsialaa. Mimmit kiertueella Ruotsissa sekä keikkailevat ahkerasti Suomessa mm. ensimmäisellä Folklandia- risteilyllä, Kaustisella, Tammerfestissa, Ilosaarirockissa, Joutsan joutopäivillä ja Kihauksessa. Säveltää osan musiikista Katri Soinin koreografiaan ”Kolmas varoitus” Kansallisoopperan balettikoululle. Mimmit mukana Artic Paradise- kokoelmalevyllä ja Kansanmusiikkia Rääkkylästä- levyllä. Nagra napa- yhtye perustetaan. ”The four songs reflect folkthemes in aggressive style, full of high musicianship and energetic singing without pretension. Mimmit are one of the more promising new groups to come out of phase two of Finn folk revival.” Folk Roots “Tulitukka” Karjalainen

1997

Kansantanssiryhmä Pitko perustetaan. Ryhtyy säestäjäksi ja säveltäjäksi. Aloittaa sooloesiintymiset. Ranskassa MEK:in keikalla. Mukana Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston sävellyskonsertissa. Mimmien uusi kokoonpano syntyy. Burlakat mukana Suurella sydämellä kilpailun finaalissa TV2:sessa. ”Soman hymyn takaa löytyy varsin kovan luokan säveltäjä-sovittaja-viulisti-hanuristi-laulaja. Pauliina Luukkanen on yksi Rääkkylän hämmästyttävän monista lahjakkuuksista.” Ilta-Sanomat

1998

Vesa-Matti Loirin yhtyeeseen Maria Kalaniemen tuuraajaksi. Mukana mm. Rurjasta Leinoon- kiertueella ja Jutajaisissa. Soittaa Loirin yhtyeessä myös viulua. Sooloesiintymisiä Italiassa keväällä ja syksyllä edustaen pohjoiskarjalaisia yrityksiä. ”Pauliina Luukkasen kannel, haitari ja heleä ääni pysäyttivät yleisön kuuntelemaan ja tulemaan sisään. ” Karjalainen

1999

Burlakoiden esikoiselevy ”Tsastuska” ilmestyy. Soittaa levyllä viulua ja laulaa. Mukana myös yksi sävellys ja sanoitus. Burlakat- trio Italiassa mm. karjalaisen ruuan ja kulttuurin illoissa. Duo Pauliina Luukkanen ja Peter Lerche perustetaan. Duon ensiesiintyminen Kihauksessa. Vesa-Matti Loirin yhtyeen mukana mm. Kainuu Jazzissa ja kirkkokonserttikiertueella. ”Pauliina Luukkanen ja Peter Lerche taikoivat soittimistaan yhden Kihauksen tunnelmallisimmista konserteista” Karjalainen

2000

Burlakat keikkailevat runsaasti levyn tiimoilta mm. Ruotsissa. Mukana mm. Vesa-Matti Loirin kirkkokonserttikiertueella. Mimmien single ”Meren alainen” ilmestyy. ”Luukkaset soittavat hanureitaan ja viulujaan kertovasti ja pidätellen ja voimakkaita tunnelatauksia synnyttäen. Heiltä sujuu yhteispelimannius. Laulu on herkkää, hyvin keskittynyttä ja omaperäistä. Konsertista jäi mieleen sävelkuluiltaan erikoinen ystävien häihin sävelletty valssi. ” Karjalainen

”Kansankulttuurin ydin on voimakkaissa persoonallisuuksissa. Hyvä esimerkki on Burlakat- yhtyeen viulisti/hanuristi/laulaja/säveltäjä Pauliina Luukkanen.” Ilta-Sanomat

2001

Säveltää musiikin Rami Melingin ”Varas vai rakas” kansantanssiteokseen. Sooloimprovisaatioteos Kihauksessa. Mimmit duo Italiassa edustamassa eteläkarjalaisia yrityksiä. Vesa-Matti Loirin mukana mm. Oulun musiikkijuhlilla ja Leino 4-kiertueella. Burlakat mm. Bomban juhlaviikoilla ja Kaustisella. Vakituiseksi Loirin yhtyeeseen. Kirkkokonserttikiertueella mukana uutena soittimena 15- kielinen kantele. Aloittaa soololevyn äänitykset. Tuottajana Peter Lerche.

”Rääkkyläläissyntyinen Pauliina Lerche loihti lähes yksinomaan hanurin melodiabassolla suorastaan uskomattomia sävelkuvioita lauantaina Kahden Karjalan katrillissa. Yhden selkeän kappaleen ympärillä ja pienin teemalisäyksin improvisoiden Pauliina nostatti ainakin silmänsä sulkeneet kuulijansa musiikin svääreihin.” Koti-Karjala

2002

Soololevyn ja Peter Lerchen soololevyn äänityksiä Intiassa New Delhissä paikallisten muusikoiden kanssa. Kansantanssiryhmä Pitkon mukana Australiassa (Sydney, Canberra, Brisbane). National Folk Festivaaleilla Canberrassa laulu- ja kanteleworkshopit. Säveltää musiikin Rami Melingin kansantanssiteokseen ”Vipu”. Burlakat valitaan juhlayhtyeeksi Kaustisen kansanmusiikkifestivaalilla. Soololevy ”Katrilli” ilmestyy kesällä. Pauliina valmistuu Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi syksyllä.

2003

Mukana keväällä Hectorin ja Pave Maijasen laajalla yhteiskiertueella ”Kadonneet laulut”. Kiertue on arvostelumenestys. Burlakoiden toinen levy ”Magie” ilmestyy. ”Burlakat on iso ja osaava, karjalankielisiä lauluja esittävä kansanmusiikkibändi…Hyvin tehty ja soiva tuotos” Mikko Saarela, Rytmi. ”Burlakoiden eka levy oli jo tosi hyvä. Magie on kuitenkin kypsempi ja jollain tavalla kokonaisempi levy, jolta jokainen kuuntelukerta nostaa esiin uusia juttuja…Sovitukset ovat kautta linjan kekseliäitä ja musikaalisia” Antti Kettunen, Friiti. Pauliina esittää ”Kadonneet kirkonkellot” NEBO- festivaaleilla Zagrebissa Kroatiassa sekä pitää workshopin suomalaisesta kansanmusiikista. Pauliina esillä näkyvästi Kroatian televisiossa ja lehdissä.

Suomalais-intialainen Kriya- yhtye (sanskritia, tarkoittaa työ, toiminta) perustetaan. Yhtyeen ensiesiintyminen saa positiiviset arviot: ”Kriya osoittautui varsin jännittäväksi yritykseksi löytää hyvin erilaisten musiikkien ja intonaatioiden yhteinen ydin. Jokainen kappale oli kuin palapeli, jossa naitettiin yhteen Peter Lerchen länsimaisen rockaavaa vinkukitaraa, Pauliina Lerchen suomalaisen kansanmusiikin osaamista ja Sarathi Chatterjeen intialaista virtuoosilaulua. Kyse oli myös vuoropuhelusta” Jukka Hauru, HS. Kiireinen vuosi päättyy Vesa-Matti Loirin kiertueeseen.

2004

Yhteistyö Hectorin kanssa jatkuu Hector Acoustic Trio H.A.T:issa. Yhtye konsertoi Suomen lisäksi Hollannissa. Pauliina säveltää tunnin verran musiikkia uusiin kansantanssikoreografioihin Potpurille. Teokset kantaesitetään Helsingissä. Kesällä esiintymisiä eri yhtyeiden kanssa Suomessa ja Saksassa. ”Magie” julkaistaan Saksassa. Kritiikit hyvin positiivisia. Burlakat juhlistaa 10-vuotista taivaltaan konserttikiertueella Suomessa.

Kriya Suomen kiertueella: ” Suomalais-intialainen yhteistyö svengasi komeasti” Jussi Niemi, Aamulehti. ”Suuri mutta intiimi bändi…Kriyalla on selvästi edellytyksiä niin sanotuksi suureksi etnobändiksi. Taidot ovat erittäin riittävät ja konsepti sen verran eksoottinen, että se uppoaisi hyvin länsimaiseen, etnosta kiinnostuneeseen yleisöön”. Kimmo Nevalainen, Karjalainen. Kiertueen päätteeksi Kriya äänittää ensimmäisen levynsä. Vuosi päättyy jälleen Vesa-Matti Loirin kiertueeseen.

2005

Pauliina aloittaa kappaleiden säveltämisen, sanoittamisen ja sovittamisen uutta soololevyä varten. Toukokuussa soolokonsertit Tokiossa sekä esiintyminen World EXPO:ssa Aichissa, Japanissa. Vastaanotto Japanissa on erittäin positiivinen. Konserttien lisäksi Pauliina vieraana suorassa lähetyksessä suositussa Peter Barakanin radioshowssa. Kesällä Burlakat Saksan kiertueella. Uusi levy pitää Pauliinan kiireisenä. Levyä äänitetään syksyllä. Joulukuussa Pauliina aloittaa Kihaus Folk Music Festivaalin taiteellisen toimikunnan vastaavana. Perinteinen Vesa-Matti Loirin joulukonserttikiertue päättää taas vuoden.

2006

Kriyan esikoislevy ilmestyy tammikuussa. Pauliinan toinen soololevy Malanja maaliskuussa. Malanja jatkaa Katrillin karjalaisesta perinteestä ammentavaa linjaa. Malanjalla mukana huippumuusikoita niin kansanmusiikin kuin kevyen musiikin puolelta mm. Peter Lerche, Arttu Takalo, Kari Heinilä, Tuomas Logrèn, Abdissa Assefa, Matti Kallio, Petri Prauda, Aili Ikonen. Levyn tuottajana toimi Peter Lerche. Malanja on SA/CD, jossa samassa levyssä on mukana sekä tavallinen stereo- CD että 5.0 surround. Malanjan äänityksestä ja miksauksesta vastasi Mikko Raita. Levyn kappaleet ovat pääosin Pauliinan käsialaa. Kaksi sävelmää on yhdistelmä uutta ja vanhaa: perinteisiä itäkarjalaisia ja Pauliinan melodioita, yksi kappale on sävelletty yhdessä pikkusiskon Hannamari Luukkasen kanssa, joka myös laulaa levyllä.

Malanja on vahvasti karjalaisesta perinteestä innoituksensa saanut levy, mutta siinä kuullaan myös intialaista viulunsoittoa, bulgarialaisia ja irlantilaisia huiluja, dobroa säkkipilliä sekä jazz-sävyjä. Malanjalla saa maailman ensi-iltansa irakilaisen professorin Mr. Alin keksimä uusi soitin, kannelta muistuttava deltar. Luonto on tärkeä innoittaja levyllä. Sävelkielessä ovat vahvasti läsnä ikivanhat myyttiset elementit maa, ilma, tuli ja vesi.

Pauliina säveltää musiikin ”Onnen solat”- tanssiteokseen, jossa yhdistyvät suomalainen ja arabialainen tanssi- ja musiikkiperinne, tarinaan suomalaisten kansansatujen pohjalta. Esityksessä mukana 50 tanssijaa. ”Onnen solat” on yleisömenestys.

Pauliina solmii lisensointisopimuksen japanilaisen besection- levy-yhtiön kanssa. Malanja julkaistaan Japanissa 2006.